Een oedeemfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met klachten van oedeem, en dan vooral lymfoedeem.
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat.
Wanneer gaat u naar de oedeemtherapeut?
Behandeling is voor patiënten met klachten als gevolg van onderstaande oorzaken. Het ontstaan van van lymfoedeem wordt meestal veroorzaakt door het geheel of gedeeltelijk wegnemen van lymfklieren na een kankeroperatie en beschadiging van lymfevaatjes door bestraling.
Lymfoedeem ontstaat ook vaak als complicatie bij trombose, ernstige ontstekingen of spataderen. Tevens kan lymfoedeem of een verminderd aangelegd lymfesysteem ook aangeboren zijn. Minder ernstige en niet-chronische, maar ook zeer goed te behandelen vormen van oedeem komen voor na gewrichtsoperaties, processen in de kaak, grote bloeduitstortingen etc.
Klachten van lymfoedeem zijn:
- zwelling
- pijn
- vermoeid en zwaar gevoel
- beperkingen in het functioneren
- slechte genezing van wondjes
- slecht passende kleding
Ook voor klachten bij zenuwpijn na borstkankeroperaties en bij slecht genezen littekens kunt u terecht bij een oedeemtherapeut.
Hoe behandelt een oedeemfysiotherapeut?
Een oedeemfysiotherapeut kan het oedeem op verschillende manieren goed behandelen. Speciale aandacht is er voor schouderklachten als gevolg van borstkankeroperaties.
Behandelvormen bij oedeemtherapie:
- manuele lymfedrainage; een milde massagemethode die de afvoer en doorstroming van het lymfevocht stimuleert
- lymftaping; een specifieke tapetechniek
- voorlichting en adviezen
- individuele oefentherapie
- aandacht voor ademhaling en ontspanning
- eventueel zwachtelen en advisering omtrent het laten aanmeten van een kous
Behandeleffecten bij oedeemtherapie zijn:
- Omvangvermindering
- Spanningsafname
- Pijnvermindering
- Functieverbetering
- Gezondere en minder kwetsbare huid
Methode Vodder
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.
Een aantal indicaties:
- zwellingen (oedeem)
- verstuikingen
- bloeduitstortingen
- spierpijnen of spierletsels
- dystrofieën
- klachten aan het zenuwstelsel b.v. gezichtsverlamming, migraine
- klachten als gevolg van stress bijv.: slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, hoofdpijn
- vruchtbaarheids-en /of menstruatieproblemen
- keel-, neus- en ooraandoeningen
- huidproblemen; b.v. acne, littekens, chronisch eczeem
- bloedcirculatiestoornissen
- orgaanklachten
Wanneer Oedeemtherapie (Manuele lymfdrainage) wordt toegepast, heeft het een diep doch subtiel effect op het lichaam.
Lymf Taping
Wat is Lymf Taping?
Lymf Taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept en uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape® heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.
De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden.
Onder de CureTape® wordt prelymf (vrij vocht tussen de cellen) zo gemakkelijker opgenomen en dat zorgt weer voor een beter lymftransport naar de grotere lymfvaten.
Lymf Taping na een ongeval of operatie
Na een ongeval of na een operatie ontstaat een zwelling in het weefsel door toename van vocht tussen de cellen. Hierdoor stijgt de weefseldruk, waardoor pijn ontstaat. Door de lokale zwelling bij een weefselirritatie zo snel mogelijk tegen te gaan, komt de bloedcirculatie weer op peil en kan het weefsel sneller herstellen. Bij vrijwel alle vormen van weefselschade of blessures is toepassing van Lymf Taping daarom aan te bevelen.
De behandeling van littekens, hematomen en fibroseringen zijn ook onderdelen van het Lymf Taping.
(bron: fysiotape.nl)